Dicht op elkaar wonen, betekent rekening houden met elkaar. Overlast kunt u voorkomen en u kunt zelf dingen doen om overlast aan te pakken. Overlast kan door bijvoorbeeld geluid komen, maar ook door spullen of vuil te zetten op plaatsen die daar niet voor bedoeld zijn.
A: Harde vloerbedekking
Laminaat, houten vloeren, parket, tegels, vinyl, linoleum e.d. kunnen geluidstrillingen geleiden en daarmee een bron zijn voor geluidsoverlast. Dit geldt vooral voor de woningen onder u en naast u. Om deze reden mag u deze vloerbedekking niet zomaar leggen en heeft u toestemming van de beheerder nodig. Indien u toestemming krijgt, dient onder deze vloer in ieder geval een geluiddempende vloer aangelegd te worden die aan bepaalde eisen moet voldoen.
B: Muziek en huishoudelijke apparaten
Het gebruik van muziek installaties en apparaten, televisie, stofzuigers en andere apparaten mag niet als storend worden ervaren bij de buren.
C: Huisdieren
Huisdieren zijn verboden, ook op het balkon of in de tuin tenzij u schriftelijke toestemming heeft van de verhuurder. Het voeren van vogels in en nabij het gehuurde is tevens verboden, daar dit tot veel overlast kan leiden en tot ongedierte.
D: Vuilnis en grofvuil
Vuil trekt ongedierte aan en vervuilt de buurt. Hou u aan de regels die uw gemeente erop nahoudt. Dat is dat het vuil uitsluitend op bepaalde plaatsen op bepaalde tijden mag worden buiten gezet, danwel dat u deze moet deponeren in daarvoor bestemde containers.
E: Verstopping van afvoer
Bakvet, frituurvet en kattenkorrels mogen NOOIT door de gootsteen of het toilet weg gespoeld worden. De kans is groot dat de afvoer hierdoor verstopt raakt. Dit kan ook veel schade veroorzaken. Gooi ook geen chemische ontstopping middelen door afvoeren. Deze veroorzaken vaak grote schade.
F: Kinderen
Kinderen kunnen luidruchtig zijn en hollen in de woning, zonder zich te realiseren dat ze buren hebben.
Hoe kunt u overlast voorkomen?
A: Geluid
Zet geluidsprekers op vilt, zet geluidsinstallaties niet te hard. Maak maandag tot en met zaterdag tussen 21.00-08.00 geen lawaai en maak geen lawaai op zondag van 00.00-08.00 de volgende dag maandag morgen.
B: Kinderen
Kinderen kunnen overlast bezorgen door te schreeuwen, te hollen of met deuren te slaan. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt. Laat ze buiten spelen.
C: Praten
Waar heeft u exact last van? Hoe vaak? Wanneer? Hoe lang? Bent u de enige of hebben anderen er ook last van. Probeer, niet op het moment dat u geïrriteerd bent, maar op een moment dat u rustig bent het probleem met uw buren te bespreken. Rustig praten lossen de meeste problemen op. Ga niet schreeuwen, dat zal u niet helpen.
D: Dag, tijd en duur registratie klachten
Indien bovenstaande onvoldoende heeft geholpen, hou dan 1 maand een boekje bij waarin u exact de klachten op de wijze als bovenstaand omschreven bij.
E: Burenbemiddeling bij gemeente instantie
Met dit “klachtenboekje” kunt u in de meeste gevallen terecht bij een burenbemiddeling instantie van de gemeente,
F: Politie
Indien de klachten ernstig zijn, kunt u uw klacht melden bij de politie.
G: Schakel een advocaat in
Iedere burger kan een juridische procedure starten tegen iemand die overlast veroorzaakt. Indien terecht, kan de rechter de veroorzaker dwingen om de overlast te stoppen, in het uiterste geval op straffe van een dwangsom.